Magunkról

Turista és hegymászó barátok alapították a Dobogó Egyesületet, akiknek célja természetjárás mint életforma, valamint a hegymászás, és rajta keresztül a természet szeretetének népszerűsítése. Egyesületünket a Kelet-Mecsek egyetlen tolnai magaslatáról az 594 méter magas Dobogóról neveztük el. A névválasztással kötődésünket fejezzük ki a Mecsekhez és Tolna megyéhez egyaránt.

 

Mottó:

„pedibus calcantibus” – taposó lábakkal, azaz gyalogosan

A szabad ég alatt mindig templomban érzem magam.

A fák és a virágok az én oltáraim és a természet szépsége, nagysága, bölcsessége tölti el áhítattal szívemet.”

/Nyomkereső/

 
Dobogó Természetjáró és Hegymászó Egyesület tevékenységei

Túraszervezés, túravezetés

A szabadidő- és alpinsportokat népszerűsítjük, lehetőséget biztosítunk bárki számára a szabadidő aktív, természetbeni eltöltésére. Ennek érdekében túrákat szervezünk és részt veszünk országos teljesítménytúrákon, túraversenyeken, nyílt túrákon.

Hegymászás, magashegyi túrázás

Hegymászóink már több alpesi csúcsot meghódítottak (Monte Rosa, Mont Blanc, stb.) Túráikra magashegyek iránt érdeklődő túrázókat is szívesen visznek magukkal. A bátrabbak kipróbálhatják a via ferrata mászást, amihez csak alapszintű hegymászó képzettség szükséges. A felkészítésben a heti rendszerességgel tartott falmászó edzések segítenek, melyekre szeretettel várunk minden érdeklődőt.

Turizmusfejlesztés

– Turista utak jelfestését végzik egyesületünk tagjai Bonyhádon, a Völgységben és a Geresdi-dombságon, ezzel is segítve a gyalogos turisták tájékozódását.
– Országos teljesítménytúrákat rendezünk népszerűsítve a természetjárás ezen ágát, bemutatva a Völgységet és a Kelet-Mecseket. (Kuglófkereső Túra, Magyar Királyok Nyomában, Tolna Teljesítménytúra)

Környezetvédelmi tevékenység

– Erdőtakarítás: A Bonyhád környéki turista utak mentén szemétszedő túrákat szervezünk.
– Feltérképezzük a bonyhádi és a völgységi illegális szemétlerakókat (fényképpel, gps koordinátákkal) ezzel is segítve azok felszámolását. Bővebben itt.

Térképkészítés és fejlesztés

– Bonyhádi szabadidős programok lebonyolításához tájfutó térképeket készítünk.
– Turistatérképeket helyesbítünk a Tolnai-dombságon és a Mecsekben, segítve a pontosabb turistatérképek kiadását.

Hagyományok ápolása, helyi értékek megismertetése

– Fontosnak tartjuk nemzeti, népi hagyományaink épített örökségünk megismertetését Bonyhádon és Tolna megyében. Ezért szervezzük, illetve veszünk részt a Perczel Mór Emléktúrán, a Tolnai Tájakon Túrázók kalandtúráján és a Tolnai Tarisznyások Környezetismereti Versenyén.